Author: Metodiev Design / Автор: Методиев Дизайн

Автор: Методиев Дизайн

Author: Metodiev Design

Какво Представлява Домейнът?

Ако може да се сравни с нещо, то домейнът за Вашия уебсайт е като физическия адрес за Вас. Както пощальонът се нуждае от точен адрес, за да Ви намери, така и уеб браузърът се нуждае от името на домейна, за да зареди определен уебсайт.

Домейнът най-общо се формира от два основни елемента. Например, името на домейна ХХХХХХХ.com се състои от името на уебсайта (ХХХХХХХ) и разширението на домейна (.com). Когато компания (или човек) закупи домейн име, те могат да посочат към кой сървър (хостинг) да се закачи той.

структурата на един домейн | domain structure
Илюстрация на структурата на един домейн.

Въпрос (с понижена трудност):

В  https://metodievdesign.com/projects/ кое точно е домейнът?

< 1 > Как точно работят домейните?

стратегия за домейн | domain strategy
Домейн стратегия.

Домейните представляват най-общо “препратка” към сървъра, който хоства Вашия уебсайт.

Може би ще попитате какво ще стане, ако нямаме име? Ами всеки потребител, който иска да посети сайта Ви ще трябва ръчно да изпише пълния IP адрес. Да си признаем, IP адресът трудно се помни и е супер неудачно да се включи в реклама. За да Ви стреснем допълнително, ето още един пример:

В нашия случай, MetodievDesign е името на домейна, а разширението е .com (да, туко що отговорихме на въпроса ни по-горе). Да приемем условно, че IP адресът е 100.90.80.70. IP адресът сочи към сървър, където е съдържанието на нашия сайт (това в случая е така нареченият хостинг).

Към сървърът трябва да бъде направен рикуест през порт 80 (или 443), за да можете да видите съдържанието. Обикновено, това ви изкарва така нареченият index.html файл, който файл бива съхраняван в една от директориите на уеб сървъра. И така Вие достъпвате нашия сайт. Това важи за всички сайтове.

Както можете да видите, бъркотията с IP адресите и сървърите може да бъде объркваща и отнемаща много време. Именно затова се използват домейн имена… за да Ви е “мирна главата”, както казват хората. Те са просто един огромен DNS, където всяко “име” отговаря на определено IP.

С други думи, представете си един огромен телефонен указател, където са вписани всички хора, заедно с техните номера. Същото е и при домейните. Регистрирате се в “телефонния указател” и вече Ви има в интернет.

Много от големите компании закупуват и имената на домейни, които са близки до основния им. Така намаляват шанса някой да закупи домейн, близък до техния и да печели на техен гръб в случай на объркване от потребителя. Това е масова практика, защото имате опцията да пренасочвате един домейн към друг.

Ето няколко примера:

Ако опитате да въведете www.fb.com, той ще Ви пренасочи към www.facebook.com.

Същото ще се случи и ако опитате да посетите facebook.net.

< 2 > Какви са основните видове домейни?

множество разширения на домейни | multiple domain name extensions
Домейн разширения и видове.

Не всички имена на домейни се използват еднакво и докато домейните .com съставляват 58,5% от всички глобални уебсайтове, това все още оставя достатъчно място за други видове имена на домейни като .org и .net . Като цяло най-често срещаните типове имена на домейни включват:

TLD: Домейни от най-високо ниво

Да, това са точно онези домейни, които стоят на върха на пирамидата. Има повече от хиляда TLD, но най-често срещаните са .com , .org и .net. Официалният списък на TLD се поддържа от организация, наречена IANA, която отбелязва, че в списъкът от TLD-та се включват също ccTLD и gTLD, за които ще стане дума в следващите редове.

ccTLD: Домейн на най-високо ниво с код на държава

ccTLD-тата се основават на международни кодове на държави, като например .us за САЩ и .jp за Япония . За България е .bg. Те изобщо не са за подценяване, защото големите корпорации, които имат клонове в различните държави използват ccTLDs за по-голямо удобство. А сега опитайте с www.facebook.bg.

gTLD: Общ домейн от първо ниво

GTLD по дефиниция е TLD, който не разчита на код на държава. Тези домейни са с определено предназначение. Например .edu, който е насочен към образователните институции. Други примери за gTLD-та включват .mil (военни), .gov (правителство), .org (за нестопански организации и организации) и .net , които първоначално бяха предназначени за доставчици на интернет услуги (ISP), но сега се използват много по-широко.

ВАЖНО: Тук, за разлика от останалите, трябва да отговаряте на определи условия.

Други типове домейн имена

Докато горепосочените категории домейни са най-често срещани, има и други варианти, с които можете да се сблъскате.

Домейни от второ ниво

Вероятно сте виждали тези имена на домейни преди това. Става дума за домейн, който се намира точно под името на домейн от най-високо ниво. За пример бихме могли да дадем британците, които знаем, че са невероятни националисти. Те често използват .co.uk вместо .com, и това е идеален пример за домейн от второ ниво.

Поддомейни

Поддомейните са удобни и предпочитани, защото не изискват да извадите още пари от джоба си. Да, не се сещате, но 100% сте засичали примери за такива домейни.

За да Ви подскажем: Например, Facebook използва developers.facebook.com,а друг добър пример е support.google.com.

< 3 > Как да си регистрираме домейн?

домейнът - това си ти | the domain - that's you
Домейнът – това си ти.

Сега, след като знаете толкова много за домейните е време да Ви покажем и как да си регистрирате такъв. Кратките стъпки за закупуване на име на домейн са:

  1. Изберете надежден регистратор на домейни (като BlueHost, където се предлага безплатен домейн при регистрация за хостинг).
  2. Намерете инструмент за проверка за достъпност на домейни като цъкнете на “Domains” или “Домейни”.
  3. Изпълнете търсене на име на домейн.
  4. Изберете най-добрата налична опция.
  5. Финализирайте поръчката си и завършете регистрацията на домейна.
  6. Проверете собствеността на новия си домейн.

И готово, Вие вече имате закупено и регистрирано име на домейн за Вашия уебсайт. В друга статия ще разгледаме всяка стъпка в детайли и ще ви представим няколко съвета и трика, за да облекчим целия процес.

Заключение:

Надяваме се да сме Ви били полезни по повод “какво представлява домейнът”.

Похвалете се в коментарите какъв домейн избрахте/бихте избрали  за Вашия проект. Ще се радваме да прочетем и коментираме. А, така също и да помогнем, ако имате нужда от помощ… само се свържете с нас и ни кажете какво Ви притеснява.

Имате ли нещо, което да допълните?

Ще се радваме да отговорим на Вашите запитвания и да продължим да дискутираме темата в коментарите отдолу.

Време за реклама: Ние от Методиев Дизайн се стремим да предлагаме услуги от най-високо качество на нашите клиенти. Ако имате нужда от изработка на уебсайт, моля, цъкнете на “Услуги” и разгледайте нашите Бизнес Пакети, Пакети за физ. лица и Индивидуални услуги.

Is there anything you’d like to add?

We’d be happy to answer your questions in the comments section below.

Ad: We at Metodiev Design aim at providing services of outstanding quality to our clients. If you need a website, feel free to check our Business Packages, Packages for Individuals and All Services.

Моля, споделете, ако Ви е харесало.

Please, spread the word!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Коментари:

Comments:

Трябва да сте логнати във Facebook, за да коментирате.

You have to be logged into Facebook to comment.

Close Menu

Metodiev Design: Enabling People To Grow Their Companies Through Awesome Designs

"Metodiev Design Gives You EVERYTHING You Need To Market, Sell, and Deliver Your Products and Services Online!"

(Without Having To Hire or Rely On A Tech Team!)​

I've been working with Metodiev Design for quite sometime now, and after doing it,
the idea of using anything else is daunting to me. I would have had to have membership software, landing pages, order forms and then still figure out how to tie them all together. I'll never have to go through that again because of Metodiev Design!
- Elizabeth Jones