Author: Metodiev Design / Автор: Методиев Дизайн

Автор: Методиев Дизайн

Author: Metodiev Design

Факти за Уеб Дизайна | 5 Интересни Факта за Уеб Дизайна

Днес ще поговорим за някои от фактите при уеб дизайна.

Създаването на един сайт, като всичко в днешно време, на пръв поглед може да изглежда лесно, но далеч не е така. За да го видите, трябва да погледнете отвъд визуалното. Много малко потребители се замислят какво ли се случва зад кулисите на даден уебсайт. Те просто вкарват домейна и готово – сайтът се отваря.

Но какво ли се случва преди това? Нека погледнем зад завесата, за да научим за някои от най-изненадващите и невероятни аспекти на уеб дизайна. И така, започваме с фактите.

< 1 > Всички уеб браузъри показват уебсайта Ви по различен начин

различни видове браузъри | All kinds of web browsers
Някои от най-известните уеб браузъри.

Истината тук е, че ако посетите даден уебсайт през Google Chrome съществува реална вероятност да получите съвсем различно преживяване, отколкото, ако преглеждате същия уебсайт чрез Safari на дадено устройство.

Не бяхте забелязали? Така е, защото уеб дизайнерът си е свършил работата задоволително. Изисква се много труд, за да може тези разлики да се премахнат или поне да не са видими за потребителя.

Защо се случва това? Как може един и същ сайт да се показва различно?

Всичко зависи от това как определеният браузър анализира кода и следователно го  визуализира. С две думи… браузърите превеждат кода и го показват на екрана. Някои браузъри ще разчетат кода много специфично. Така също, съществува и вероятността изобщо да не го разчетат. Това от своя страна неименуемо усложнява процеса на изработка.

Точно тук се появяват професионалните уеб дизайнери.

Те са запознати с HTML и CSS стандартите, известните проблеми с браузърите и начините за справяне с потенциалните препятствия.

Работата на уеб дизайнера е да гарантира, че уебсайтът Ви ще изглежда добре и ще функционира правилно в много различни браузъри. Те също така извършват задълбочено тестване на съвместимостта на браузъра, за да предвидят бъдещи проблеми и да подсилят нещата там, където е необходимо.

< 2 > Сайтът Ви остарява по-бързо отколкото си мислите

Всичко около нас се променя бързо и неусетно. Уеб дизайнерите работят усилено, за да бъдат в крак с времето. Те са длъжни да го правят, защото уеб браузърите и устройствата, които се използват за достъп до уебсайтове непрекъснато се променят. Следователно трябва да се промени и начинът, по който даденият уеб сайт е проектиран и разработен.

За никого не е тайна, че за да останат актуални и подходящи, дигиталните професионалисти трябва да останат на върха на най-новите стандарти за кодиране, актуализации на съвместимостта с браузъри и алгоритми за търсачките.

Ако не се справят с тази отговорност, те рискуват техните уебсайтове да не се показват правилно в уеб браузърите, да имат неочаквани проблеми с форматирането или да не се показват ефективно в резултатите на търсачките.

Поради тази причина сайт, който е на две години, може да е остарял, ако не е в крак с тези промени.

Може да проверите дали сайтът Ви е остарял и да прочетете кога е време за редизайн като прочетете нашата статия за редизайн.

< 3 > Шаблони?! По-добре не

Шаблоните Ви ограничават, а не Ви помагат.

Много хора се обръщат към шаблоните като „лесен път“. Но както знаем, лесен път към успеха няма! Предварително създадените шаблони често позволяват на всеки да създаде уебсайт, без значение от познанията му.

Искаме да Ви предупредим, че може да изгубите доверието на потребителите Ви, ако прекалено много разчитате на тях.

Факт е, че те обикновено включват раздут код и ненужни елементи.

Ако пък се опитате да принудите шаблона да направи нещо ново, може да изглежда така, че все едно сте направили уеб “Франкенщайн”.

Много шаблони са изключително статични и неподатливи на промяна. Това означава, че Вашият сайт може да бъде такъв и само такъв. Ако стратегията, идеологията или като цяло бизнеса Ви се промени, то Вие трябва напълно да смените дизайна на уебсайта си, защото ползвате шаблон.

Ако се доверите на специалист, ще са Ви нужни само леки промени, което ще Ви спести време, пари и много нерви.

< 4 >  Кодът на уебсайта Ви помага да се харесате на търсачките

компютърен код | programming - code
JavaScript код.

Това е една от най-важните причини, поради които трябва да се доверите на специалист.

Може да имате визуално най-зашеметяващия сайт в света, но няма да има значение, ако нямате аудитория, която да посещава този уебсайт. Уеб дизайнерите (в това число програмистите и SEO-тата) гарантират, че начинът, по който е кодиран Вашият сайт, ще помогне на аудиторията да намери уебсайта Ви, когато те въвеждат определени ключови думи в Google или друга търсачка.

Истината е, че начинът, по който уебсайтът е кодиран, се отразява дори върху начина, по който изглеждат обявите Ви за търсачката.

От заглавието на уеб страницата в резултатите от търсенето до малкия детайл, който се показва под заглавието. Всичко това ще изглежда повече от добре, стига да се доверите на уеб дизайнер, който да знае какво прави.

Търсачките могат да бъдат чудесен източник на нов трафик. Има много допълнителни стъпки, които могат да бъдат предприети, за да може уеб сайта Ви да се оптимизира напълно.

В тази връзка, ето една статия свързана със СЕО Оптимизацията.

С други думи, всичко започва с кодирането спрямо най-добрите практики. Така имаме доста силна предпоставка за това основата на сайта бъде в благоприятна връзка с търсачките.

< 5 > Има голяма разлика между responsive и мобилен уеб дизайн

респозив дизайн | responsive design
Илюстрация на Responsive дизайн.

Повечето хора не разбират истинското значение на магията, която се случва, щом отворят определен сайт през мобилния си телефон.

Съществуват два много различни подхода за промяна на размерите на екрана – мобилен дизайн или responsive дизайн.

Мобилният дизайн е ограничителен до известна степен.

Той обслужва отделна и често ограничена версия на уебсайта Ви, която може да се използва на смартфони и таблети.

Тъй като обаче уебсайтовете за мобилни устройства обикновено предоставят на посетителите основните приложения, които сайтът може да предложи, те няма да могат да видят пълната сила на уеб дизайна или да го използват напълно.

Има известни подобрения в последно време, като например Super Progressive Web App разшиерението за WP. Но точно тук е и разликата на мобилния с изцяло responsive дизайна.

Responsive дизайнът е изключително гъвкав.

Това позволява на уебсайтовете да променят оформлението си въз основа на размера на екрана от който потребителят сърфира. Така той получава еднакво преживяване.

От монитори с голям екран и висока резолюция до най-малките сензорни екрани на смартфона, responsive уебсайтовете просто ще се адаптират, като същевременно поддържат същия зашеветяващ дизайн.

Заключение

Истината, скъпи приятели е, че сложността на уеб дизайна е наистина невероятна. Тя изисква високо ниво на осъзнаване и внимание към детайлите, за да се създаде възможно най-добрият уебсайт.

Надяваме се с тази статия успяхме да разясним някои факти за уеб дизайна. Ако Ви е била интересна, моля коментирайте и/или споделете с приятел.

Имате ли нещо, което да допълните?

Ще се радваме да отговорим на Вашите запитвания и да продължим да дискутираме темата в коментарите отдолу.

Време за реклама: Ние от Методиев Дизайн се стремим да предлагаме услуги от най-високо качество на нашите клиенти. Ако имате нужда от изработка на уебсайт, моля, цъкнете на “Услуги” и разгледайте нашите Бизнес Пакети, Пакети за физ. лица и Индивидуални услуги.

Is there anything you’d like to add?

We’d be happy to answer your questions in the comments section below.

Ad: We at Metodiev Design aim at providing services of outstanding quality to our clients. If you need a website, feel free to check our Business Packages, Packages for Individuals and All Services.

Моля, споделете, ако Ви е харесало.

Please, spread the word!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Коментари:

Comments:

Трябва да сте логнати във Facebook, за да коментирате.

You have to be logged into Facebook to comment.

Close Menu

Metodiev Design: Enabling People To Grow Their Companies Through Awesome Designs

"Metodiev Design Gives You EVERYTHING You Need To Market, Sell, and Deliver Your Products and Services Online!"

(Without Having To Hire or Rely On A Tech Team!)​

I've been working with Metodiev Design for quite sometime now, and after doing it,
the idea of using anything else is daunting to me. I would have had to have membership software, landing pages, order forms and then still figure out how to tie them all together. I'll never have to go through that again because of Metodiev Design!
- Elizabeth Jones