Author: Metodiev Design / Автор: Методиев Дизайн

Автор: Методиев Дизайн

Author: Metodiev Design

[5] (Разбити) Мита за Уеб Дизайна

Уеб дизайнът, като всяка една друга сфера, има своите митове, които от години хващат дизайнерите в своите мрежи. 5-те уеб дизайн мита, които сме избрали за тази статия, набраха голяма скорост през последните няколко години, но това далеч не означава че са верни, още по-малко, че имат силата на закон.

В тази статия ще разбием на пух и прах петте мита, свързани с уеб дизайна, които смятаме за най-искрени лъжи:

< 1 > Минимализмът винаги е най-добрият избор

уеб дизайн митове - минимализъм | web design myths - minimalism
Олицетворение на минимализъм.

През последните години голям процент от уеб сайтовете преминаха към минималистичните дизайни. Това беше и предпоставка повечето дизайнери да си помислят, че именно това е най-добрият избор, стане ли въпрос за дизайн. Да, няма как да отречем, че изчистените дизайни са красиви, но това далеч не ги прави винаги най-правилният избор.

Ако проектирате сайт с множество елементи, които заслужават внимание, то минимализмът може да не е най-правилният избор.

Както при всеки мит, така и тук има начин да го проверите. Ключът е да се запитате дали уебсайтът, който проектирате, наистина е подходящ за минималистичен дизайн.

Ето няколко начина за проверка:

  1. Ако използвате минималистичен дизайн, ще оставите ли нещо, в което вярвате, без място.
  2. Съдържа ли се цялата информация на страниците Ви?

Ако да – тогава грабвайте “минималистичното перо” и действайте. Ако отговорът е не – изобщо не си и помисляйте за този вариант. Вижте нашата статия за уеб дизайн трендовете.

Методиев Дизайн съветва:

Да, бъдете минималистични, но не позволявайте на празното пространство да завладее сайта Ви. Направете всичко с мярка и доза практичност. Всичко е много относително и силно зависи от проекта, по който работите.

< 2 > Клиентът винаги е прав

уеб дизайн митове - клиентът винаги е прав | web design myths - client's always right
Обърканост, породена от незнание.

Нека да бъдем наясно още отначало – обратната връзка от клиентите е нещо важно и изключително значимо. Често то е знак за това дали си вършим работата достатъчно добре.

Има обаче и (редки) случаи, в които да послушате инстинктите си е по-добрият избор.

Представете си например, че Вашият клиент Ви е помолил да направите дизайна пълен с  анимации. Тази мисъл сама по себе си е достатъчна, за да Ви накара да затреперите. В този случай, най-вероятно, ще искате да помогнете на клиента да вземе друго решение – за един по-различен избор на дизайн. Или поне сте длъжни да се опитате… за тяхно добро.

Подготвили сме ви 2 ситуации, в които (любезно) да НЕ послушате клиентите си е добро решение:

  1. Ако Ви молят да приложите елемент на дизайна, който би повлиял на използваемостта на крайния продукт, т.е би го направил по-неудобен.
  2. Всеки път, когато клиентът Ви предлага да промените Вашите проекти по начин, който би повлиял негативно на Вашия имидж/бранд.

Методиев Дизайн съветва:

Като дизайнер, Вие винаги трябва да говорите истината. Трябва да се опитвате да обясните защо извършването на определена промяна може да навреди на крайния продукт. Повярвайте, така Вие и Вашите клиенти винаги ще бъдете на една и съща страница.

< 3 > Вашата начална страница е най-важният елемент

уеб дизайн митове - начална страница | Web design myths - homepage
Вариант на начална страница.

Няма как да го отречем напълно: Началната страница е един от най-важните елементи на всеки уебсайт. Все пак това е първото, което Вашият потребител ще види.  Въпреки това, не трябва да отдавате толкова голямо значение, че да пренебрегвате останалата част от дизайна на сайта.

Според проучвания от миналата година, потребителите вече не се доверяват на сляпо, а “изследват” непозната територия. Повече от 48% от случаите на продажба стават от уебсайтове, които имат с(т)илен дизайн и на останалите страници.

Методиев Дизайн съветва:

Всичко, което е необходимо, е да се уверите, че другите Ви страници не приличат на набързо надраскани рисунки. Това ще отблъсне потребителя на 100%. Нека и останалите страници бъдат в същата тематика. Нека цялостният дизайн бъде в синхрон.

< 4 > Дизайнът трябва да продава

уеб дизайн митове - продажби | web design myths - sales
Продажби.

Много хора смятат, че имат ли як дизайн, продажбите им са в кърпа вързани. Точно тук е и най-голямата им грешка. Уеб дизайнът всъщност трябва да спечели потребителя и да задържи вниманието му върху Вас достатъчно, че да може да продадете продуктите Ви. Той, обаче, няма да свърши цялата работа, а и не може да го очаквате от него.

Методиев Дизайн съветва:

Разчитайте на дизайн, който допълва усещането на продуктите, които продавате. Нека потребителите са привлечени от него като “мухи на мед” и замаяни от от това, можете да им подействате с цел продажба.

< 5 > Не ми трябват бутони за социални мрежи

уеб дизайн митове - социални мрежи | web design myths - social networks
Социални мрежи.

Google+, LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram и още много други – списъкът никога не свършва. Постоянно изникват нови и нови.

Свързването с всяка социална медийна мрежа не само не отнема време, но и не изисква много усилия от Ваша страна. Социалните медии играят важна роля в подобряването на трафика на сайта Ви, както и в класацията на търсачките.

Вместо да споделяте съдържанието във всяка платформа поотделно, добавянето на бутони за социални мрежи е по-добър вариант. Бутоните на социалните мрежи гарантират, че страниците Ви са само на един клик разстояние.

Методиев Дизайн съветва:

Поставете бутоните някъде на видно място, което обаче не дразни окото. Не изреждайте всички налични социални мрежи, а само онези, които биха помогнали да разпространите съдържението си.

Заключение

Все още има митове и предположения за дизайна, които успяват да заблудят и най-добрия дизайнер. Това са петте най-често срещани, но далеч не ги прави единствени. Всички сме били там и сме се спъвали в тях.

Трябва да бъдете внимателни в преценката си и прецизни в подбора си.

Важно е да осъзнаете, че тези 5 уеб дизайн мита са напълно неоснователни. Не им позволявайте да Ви попречат в стремежа си да вървите напред. Надяваме се, че с разбиването на тези пет мита ще Ви помогнем да вземете по-добри и по-умни дизайнерски решения.

Имате ли нещо, което да допълните?

Ще се радваме да отговорим на Вашите запитвания и да продължим да дискутираме темата в коментарите отдолу.

Време за реклама: Ние от Методиев Дизайн се стремим да предлагаме услуги от най-високо качество на нашите клиенти. Ако имате нужда от изработка на уебсайт, моля, цъкнете на “Услуги” и разгледайте нашите Бизнес Пакети, Пакети за физ. лица и Индивидуални услуги.

Is there anything you’d like to add?

We’d be happy to answer your questions in the comments section below.

Ad: We at Metodiev Design aim at providing services of outstanding quality to our clients. If you need a website, feel free to check our Business Packages, Packages for Individuals and All Services.

Моля, споделете, ако Ви е харесало.

Please, spread the word!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Коментари:

Comments:

Трябва да сте логнати във Facebook, за да коментирате.

You have to be logged into Facebook to comment.

Close Menu

Metodiev Design: Enabling People To Grow Their Companies Through Awesome Designs

"Metodiev Design Gives You EVERYTHING You Need To Market, Sell, and Deliver Your Products and Services Online!"

(Without Having To Hire or Rely On A Tech Team!)​

I've been working with Metodiev Design for quite sometime now, and after doing it,
the idea of using anything else is daunting to me. I would have had to have membership software, landing pages, order forms and then still figure out how to tie them all together. I'll never have to go through that again because of Metodiev Design!
- Elizabeth Jones