Author: Metodiev Design / Автор: Методиев Дизайн

Автор: Методиев Дизайн

Author: Metodiev Design

Съвети, Свързани с “Работа с Клиенти”

Заглавието на тема “въпроси и съвети, свързани с работа с клиенти” може да Ви звучи познато, но повярвайте, този материал трябва да се прочете. Той ще Ви запознае с (част от) тънкостите при работата с клиенти.

От нашия опит през годините, много добре знаем, че няма нищо по-болезнено от това удивителният Ви дизайн, който сте създавали до 4 часа сутринта, да бъде отказан поради малък пропуск.

Това със сигурност ще разбие сърцето Ви. Но има и такива моменти в бизнеса.

При 9/10 случаи това се случва защото не сте задали правилните въпроси или пък сте пропуснали нещо важно. Все пак трябва да усетите желанията на клиента. Трябва да погледнете през неговите очи.

За да се случи това, Вие трябва да задавате удачни въпроси.

  • Какво ще получи клиентът?

Уверение, че неговите желания са чути.

  • Какво ще получите Вие?

Спокойствие, че имате всичко нужно, за да създадете перфектния уебсайт за този клиент.

Достатъчно с увода, нека преминем към въпросите.

< 1 > Каква е дейността на Вашия бизнес?

домашен любимец куче | Pet - dog
Здравейте! Аз съм Рошко.

Това е доста добра отправна точка, нали? Преди всичко, Вие трябва да знаете точно кой е клиентът Ви и с какво се занимава.

Наистина задълбоченото разбиране за това кои са те, какво правят, от кога са на пазара и т.н., често ще подпомогне създаването на дизайна и решенията, които ще вземете в процеса на работа с клиента.

Да, това е лесно ако клиента Ви притежава магазин за домашни любимци, но ако е компания, която продава „телекомуникационно и логистично оборудване за офшорни съоръжения“, тогава трябва да сте сигурни, че ще получите цялата информация, която Ви е нужна, за да си представите ситуацията кристално чиста.

Дори и най-малкото недоразумение може да обърка дизайна Ви още преди да сте започнали!

< 2 >  Какво искате да постигне уебсайтът Ви?

цел на уебсайта | website goal
Каква е целта?

Може да попитате и по още няколко различни начина:

“Какви цели си поставяте? Какво най-много искате от него? Заявки за оферти, продажби, резервации за класове, повече членства и т.н.?”

Всеки уебсайт има поставени цели и те дори не е нужно да са свързани с клишето „да печелите повече пари“.

Препоръчваме Ви да не скачате на проект, без клиентът да Ви е дал ясна представа за това какво иска да постигне с определения сайт (или каквото и да е било – маркетинг кампания, уеб апликация, видео и т.н).

Често се случва, проектът, който имате в главата си да е в тотален разрез с това, което ще чуете от клиента. Затова не бързайте.

Ако пък клиентът Ви не знае какво иска да постигне уебсайтът, което не се случва често, не е много добра идея да му поставяте цели, но на добра воля може да му дадете предложения. Тук е въпрос на преценка, обаче. Както прецените.

< 3 > Кои са вашите конкуренти?

анализ на конкуренцията | competitor analysis
Анализ.

Вземете списък с конкурентите на клиента и разгледайте техните уебсайтове.

Попитайте Вашия клиент какво му допада или не в уебсайта на другия играч. Вижте дали има нещо на уебсайта на конкурента, което бихте могли да подобрите.

Не, това не е кражба, а шпионаж! Умно, а?

Шпионирането на конкурентите е чудесен начин да получите идеи и да гарантирате, че Вашият клиент ще ги превъзхожда.

Например нямат страница „За нас“ или страница „Блог“, можете лесно да създадете такива на своя клиент, с които  да направите уебсайта много по-качествен.

Може да разгледате нашите 8 идеи за убийствен сайт, като прочетете нашата статия за това “как да имаме убийствен сайт“.

< 4 > Коя е публиката?

публика | what's your target audience
Таргет група.

След като получите отговори на предишните въпроси, които са свързани конкретно с Вашия клиент, е време да да попитате: „Кои са потребителите Ви?“

Трябва да знаете аудиторията на клиента си. Например, ако е предимно от тийнейджъри, дизайнът или структурата на самия сайт ще бъдат много по-различни от тези, които бихте избрали ако аудитория е на 40 години. Факт.

Често забравяме това, но всички актуални тенденции идват именно от по-младото поколение или както бихме казали децата на Интернет.

Тези тенденции не е задължително да се следват, но те са това, което Интернет обикновено очаква да види от Вас.

Можете да прочетете за Тенденциите в Уеб Дизайна, които ще хващат окото през тази година като посетите нашата статия, посветена изцяло на това.

< 5 > Имали ли сте уебсайт преди?

уебсайт и тетрадка | A website and a notebook
Някакво “уебсайт минало”?

Повярвайте, това ще Ви спести много време и усилия. Когато имате наготово предишен уебсайт, който явно Вашият клиент е решил да смени, то Вие имате готов модел какво той НЕ харесва (или поне по-голямата му част).

Върху това може да адаптирате всички свои идеи, като крайният резултат ще Ви гарантира сигурност. Все пак Вие сте изключили онова, което може да не се хареса на клиента.

Не забравяйте, че може да задавате много въпроси за него, за дизайна или за CMS (система за управление на съдържанието). Може директно да го попитате какво не харесва и какво би искал да продължи в новия сайт.

Накратко, искате да научите от миналите грешки, предпочитания и нехаресвания на Вашия клиент и да се уверите, че новият Ви уебсайт сериозно излиза от предишната версия на сайта им.

Заключение

След като получите ясни и изчерпателни отговори на тези въпроси, Вие вече сте готови да започнете с творческия процес. Знаем, уеб дизайнерите и програмистите, въпреки че работят с нули и единици, са артисти и като всеки артист те нямат търпение да творят.

Не бързайте. Това (реално) ще Ви спести време, както и онова… гадно чувство от върнат проект.

Бонус съвет! Винаги казвайте цената си, преди да започнете даден проект…

Имате ли нещо, което да допълните?

Ще се радваме да отговорим на Вашите запитвания и да продължим да дискутираме темата в коментарите отдолу.

Време за реклама: Ние от Методиев Дизайн се стремим да предлагаме услуги от най-високо качество на нашите клиенти. Ако имате нужда от изработка на уебсайт, моля, цъкнете на “Услуги” и разгледайте нашите Бизнес Пакети, Пакети за физ. лица и Индивидуални услуги.

Is there anything you’d like to add?

We’d be happy to answer your questions in the comments section below.

Ad: We at Metodiev Design aim at providing services of outstanding quality to our clients. If you need a website, feel free to check our Business Packages, Packages for Individuals and All Services.

Моля, споделете, ако Ви е харесало.

Please, spread the word!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Коментари:

Comments:

Трябва да сте логнати във Facebook, за да коментирате.

You have to be logged into Facebook to comment.

Close Menu

Metodiev Design: Enabling People To Grow Their Companies Through Awesome Designs

"Metodiev Design Gives You EVERYTHING You Need To Market, Sell, and Deliver Your Products and Services Online!"

(Without Having To Hire or Rely On A Tech Team!)​

I've been working with Metodiev Design for quite sometime now, and after doing it,
the idea of using anything else is daunting to me. I would have had to have membership software, landing pages, order forms and then still figure out how to tie them all together. I'll never have to go through that again because of Metodiev Design!
- Elizabeth Jones