Author: Metodiev Design / Автор: Методиев Дизайн

Автор: Методиев Дизайн

Author: Metodiev Design

Как Да Имаме Бърз Сайт?

Сайтът  е оптимизиран, дизайнът Ви е красив, имате и мобилна версия, но все още нещо Ви липсва – бърз сайт? Не се чудете! Ние сме тук, за да Ви дадем отговора на този въпрос!

Представяме Ви нейно доста подценявано величество “Скоростта”! Това, колко бързо се зарежда Вашият уебсайт е много по-важно, отколкото си мислите и ние ще Ви покажем защо.

Тук не размерът, а скоростта е от значение. Колко бързо зарежда сайтът Ви засяга всичко – от потребителска гледна точка, та чак до класирането Ви в търсачките.

Търсачките от години поощряват дизайнерите, които обръщат внимание на скоростта, точно защото знаят, че потребителят е “нетърпелив господар” и ако не сте достатъчно бързи може да “изпуснете влака”.

С две думи: Без значение колко добър е Вашият продукт, ако сайтът Ви не зарежда достатъчно бързо, той няма да достигне до потребителя. Дори и да успее да се добере до него, няма да го задържи… за продажба няма смисъл и да говорим в такъв случай.

Не се отчайвайте! Да повишите скоростта на уебсайта си е сравнително лесна задача. Представяме Ви четири достъпни начина, които ако приложите неименуемо ще имате “уебсайтът стрела”.

< 1 > Използвайте Cloudflare

СИ ДИ ЕН мрежа | CDN network - Metodiev Design
Мрежа. Свързаност. Бързина.

Cloudflare? Какво е това?

Cloudflare е мрежа за доставка на съдържание (CDN). Неговата функция е да приема статично съдържание и да го придвижва по-близо до посетителя. Това, от своя страна, води до значително по-бързо зареждане (в повечето случаи два пъти по-бързо).

Ако сте нов в CDN и всичко това Ви звучи непознато, ето как работи:

CDN е приемник – домакин на цялото статично съдържание на Вашия уебсайт. В това число се включват изображения, видеоклипове и всичко останало, което не се променя. Едно от най-големите предимства на CDN-а е, че сървърите им се намират по целия свят.

Например, когато потребител от Испания посети уебсайта Ви, до него ще достигне статичното съдържание чрез сървър, който е по-близо до местоположението му. Това помага да се подобри скоростта на сайта и да се намали натоварването на трафика от всеки отделен сървър.

Да, знаем че CDN-ите не са нищо ново, но причината, поради която препоръчваме точно Cloudflare е, че той е бърз и лесен за използване. Можете да стартирате и работите в рамките на 5 минути без помощ от ИТ. Това е идеално, когато искате незабавно да ускорите скоростта, без да харчите часове за конфигуриране на CDN.

< 2 > Оптимизирайте изображенията си

оптимизирайте изображенията си за бързина - Методиев Дизайн | Optimize your images for speed - Metodiev Design.
Бързина. Скорост.

Изображението е сърцето на сайта Ви, но ако поставите 4-5, които не са оптимизирани върху някоя страница, така ще се препънете от тежестта, че няма да успеете да се изправите.

От друга страна, ако се лишите от изображения, пък ще се превърнете в един сив прозорец, през който потребителят няма да иска да погледне.

Пред дилема сте и не знаете на къде да поемете? Не се притеснявайте, безплатни приложения, като IrfanView, ще осветят пътя Ви! Вместо да ги премахвате, оптимизирайте изображенията, преди да ги качите на сайта си чрез:

 • Промяна на разделителната способност: намаляване на “качеството” на изображението (и по този начин на размера на файла)
 • Компресиране на картината: увеличаване на ефективността на съхранението на изображения
 • Изрязване на картината: когато изрязвате, изрязвате ненужните области и по този начин правите изображението по-малко по размер

< 3 > Използвайте външен сървър

външен сървър за оптимизиране на бързината. | External server to optimize for speed - Metodiev Design.
Външни сървъри.

Който каквото ще да казва, не съществува сървър – супермен. Какъвто и да бъде Вашият, има голяма вероятност всички изображения на сайта Ви да се “сдъвкват” от сървърните Ви ресурси. Това, от своя страна ще Ви подложи крак и ще предизвика забавяне в зареждането само на определени страници от сайта Ви.

Ето защо ние силно препоръчваме да преместите всичките си изображения и видеоклипове на външен сървър!

Има много услуги за съхранение на “облаци”, които Ви помагат да съхранявате и обслужвате статично съдържание.

Такава услуга за съхранение, също се използва от някои от най-големите стартиращи компании в света, както и от самата Amazon (която си създаде своя собствена).

Ако с това не сме Ви убедили, че външният сървър може да бъде Вашият спасител, ето поне още пет причини, да му кажете заветното ”Да!”:

 • Освобождавате ресурси на вашия собствен сървър.
 • Помага Ви да заякнете – сайтът Ви никога няма да спре, защото сте изчерпали честотната лента.
 • Надежност – Повечето подобни сървъри съхраняват най-малко 3 копия от вашите данни в различни сървърни местоположения.
 • Това прави промяната на уеб хостовете изключително лесна, тъй като не е необходимо да сменяте статичното съдържание.
 • Подобрява се производителността на сайта, тъй като статичното Ви съдържание се съхранява на най-съвременната, тествана и работеща инфраструктура.

Искаме да отбележим, че използването на външен сървър не е безплатно и може да повиши “малко” разходите по сайта Ви, но повярвайте ползите са повече.

< 4 > Възползвайте се от благата, които външните JavaScript библиотеки Ви предоставят

Ускорете сайта си с помощта на външни библиотеки. | Speed up your website with the help of external libraries - Metodiev Design.
Уеб Библиотека.

Може и да не го знаете, но има голям шанс сайтът Ви да използва множество библиотеки на Javascript.

Изследванията, проведени през изминалата година показаха, голям процент от сайтове съхраняват тези Javascript библиотеки именно на своите крехки плещи – своите сървъри. Това поражда два проблема:

 • Всяка промяна в библиотеката изисква ръчно смяна на файловете на собствения сървър.
 • Библиотеката може да се зарежда само толкова бързо, колкото Ви позволяват ресурсите на сървъра.

Алтернатива е да използвате Google Hosted Libraries, за да обслужвате всичките си JavaScript библиотеки. Това е безплатна услуга от Google, която дава на разработчиците достъп до Javascript библиотеки, съхранявани на облачните сървъри на Google.

Използването на хоствани библиотеки осигурява много предимства:

 • Намаляване на времето, следователно бърз сайт: Тъй като Google съхранява всички файлове от собствената си CDN мрежа, потребителите ще получават Javascript от сървър, разположен по-близо до тях, като по този начин намалява латентността.
 • По-добро кеширане: Съвременните браузъри могат да открият, когато даден сайт използва версия на Javascript библиотека, която вече е изтеглена по-рано. Тъй като повечето сайтове използват хостваните от Google библиотеки, това означава, че потребителите често няма дори да се налага да изтеглят Javascript файловете.
 • Лесно актуализиране: Ако има нова актуализация за библиотека, ще получите най-новата стабилна версия, която се предоставя автоматично чрез CDN мрежата на Гугъл.

< 5 > Ако сте на WordPress, използвайте плъгин за кеширане на съдържанието.

Бързина с помощта на разширения за WordPress. | Boos your WP page speed with the help of plugins.
Излитане.

WordPress сайтовете, които са популярни по цял свят, могат да се възползват от безплатни и платени разширения (plugins), които да им помогнат в борбата с правенето на един сайт супер бърз.

Няма да изпадаме в много подробности. Един от най-нашумелите plugin-и е W3 Total Cache, който е известен както със своите “супер сили”, така и с трудността на своето конфигуриране. Съществуват и други, като например WP Super Cache, WP Rocket (който е доста силен, между другото) и други.

Накратко: Колко бързо се зарежда сайтът Ви има голямо влияние върху user-experience-а и ефективността на сайта. Въпреки това, вместо да превключвате към скъпи уеб хостове, да прекарвате часове фина настройка на вашата кодова база и да изгорите тонове от своите нерви, просто приложете четирите споделени по-горе тактики, за да подобрите скоростта на сайта си и да се радвате на един по-бърз сайт.

В края на тази статия, предлагаме два от най-силните сайтове за проверка на скоростта. Това са именно pingdom test, както и Google PageSpeed Insights.

Надяваме се, че Ви убедихме в лечебната сила на “Скоростта”! Ако не сме, свържете се с нас и ние ще Ви помогнем.

Имате ли нещо, което да допълните?

Ще се радваме да отговорим на Вашите запитвания и да продължим да дискутираме темата в коментарите отдолу.

Време за реклама: Ние от Методиев Дизайн се стремим да предлагаме услуги от най-високо качество на нашите клиенти. Ако имате нужда от изработка на уебсайт, моля, цъкнете на “Услуги” и разгледайте нашите Бизнес Пакети, Пакети за физ. лица и Индивидуални услуги.

Is there anything you’d like to add?

We’d be happy to answer your questions in the comments section below.

Ad: We at Metodiev Design aim at providing services of outstanding quality to our clients. If you need a website, feel free to check our Business Packages, Packages for Individuals and All Services.

Моля, споделете, ако Ви е харесало.

Please, spread the word!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Коментари:

Comments:

Трябва да сте логнати във Facebook, за да коментирате.

You have to be logged into Facebook to comment.

Close Menu

Metodiev Design: Enabling People To Grow Their Companies Through Awesome Designs

"Metodiev Design Gives You EVERYTHING You Need To Market, Sell, and Deliver Your Products and Services Online!"

(Without Having To Hire or Rely On A Tech Team!)​

I've been working with Metodiev Design for quite sometime now, and after doing it,
the idea of using anything else is daunting to me. I would have had to have membership software, landing pages, order forms and then still figure out how to tie them all together. I'll never have to go through that again because of Metodiev Design!
- Elizabeth Jones