Author: Metodiev Design / Автор: Методиев Дизайн

Автор: Методиев Дизайн

Author: Metodiev Design

Едностраничен Уебсаит или Така Нареченият One-Pager

Така наречените One-Page уебсайтове или One-Pagers (което ние наричаме едностраничен уебсайт на чист български) стават все по-популярни.

Затова днес сме решили да поговорим за онези сайтове, които съдържат абсолютно всичко на една страница.

Това е просто уебсайт, който съдържа само една страница. Няма допълнителни страници, като страница „За Нас“, „Услуги“ или „Свържете се с нас“ и т.н. Като, разбира се, съдържанието на всичко, което би могло да се разбие по отделни страници е изсипано на началната страница.

Както споменахме, съдържанието при тези уебсайтове е напълно заредено в началната страница, което прави преживяването една идея “по-непрекъснато” за потребителя.

Методиев Дизайн съветва:

За да навигирате до различни дестинации на един уебсайт, направете така, че потребителите като кликват върху навигационните Ви връзки, това да им позволява да прескачат до определени места на страницата, а не да скролват безкрайно. Това се постига лесно с помощта на anchor-ите.

Уебсайтовете на една страница имат за цел да съдържат и предават точно определено количество информация, за да може потребителят да вземе решение и да действа по него. Точно затова те се използват основно като тип-порфолио или уебсайтове, свързани със събития.

Този минималистичен избор отстранява ненужното от интерфейса, фокусирайки вниманието на потребителя върху най-важното съдържание.

Както при всичко, така и тук си има плюсове и минуси, като ние сме събрали най-важните от тях, които е хубаво да вземете под внимание.

< 1 > Плюсовете на едностраничен уебсайт дизайн

едностраничен стилен уебсайт | a stylish one-pager website
One-Pager-ите могат изглеждат също толкова стилно.

Защо да изберете дизайн на една страница за Вашия уебсайт?

  • Като начало, успешните уебсайтове с една страница са изчистени и изключително стилни. Впечатляват със семплост и минимализъм.
  • Уебсайтът с една страница предлага на потребителя едно съдържание, което е последователно. Това прави информацията по-лесно смилаема.
  • Да си признаем, когато пътят е само в една посока, ние нямаме друг избор и вървим по нея. Точно така действат уебсайтовете с една страница на потребителите. Те започват процеса за покупка по-бързо и преминават през него по-бързо, като никъде не се губят или се разсейват от друга оферта.
  • Друго голямо предимство е, че уебсайтовете от една страница много по-лесно се адаптират към мобилни устройства. Мобилните им версии са по-лесни за употреба, защото потребителите не трябва да правят нищо друго, освен да скролват с пръст.
  • Да Ви признаем и една тайна! И за уеб дизайнерите този избор е далеч по-лесен. Тъй като сайтът е само от една страница, това го прави по-лесен за реализиране, повторение и поддържане.

Методиев Дизайн съветва:

Хубаво е информацията да бъде на малки части, които да са логически разделени. Това ще направи преживяването на потребителя много по-приятно, а информацията много по-достъпна.

< 2 > Минусите на one-pager-ите

едностранчните сайтове страдат от лошо СЕО | One-Pagers are affected in terms of SEO.
Трудни за SEO оптимизация.

Не всичко е цветя и рози. Уебсайтовете от една страница имат и своите минуси.

  • Един от най-притеснителните недостатъци, които имат тези сайтове е, че те поставят ограничение. Каквото и да си говорим, няма как да напъхаме всичко, което имаме в главата си на една страница и то да не изглежда препълнено, сложно и натрупано.
  • Друг минус е, че техният живот е сравнително по-кратък. Всеки се стреми да се развива, разширява и с течение на времето, Вие най-вероятно ще искате да добавите и допълнителни категории (като блог, новини, услуги, продукти и какво ли още не).
  • Тъй като абсолютно всичко, както текст така и снимки е концентрирано в една страница, тя може да зарежда по-бавно.
  • За съжаление, е доказано, че сайтовете от една страница се класират доста по-трудно в гугъл. Повече информация за това в нашата статия за СЕО Оптимизация.

Алгоритмите на търсачките търсят приложимост и макар че сайтът с една страница може да я притежава за основните ключови думи, то е по-вероятно той да не се представи особено добре при подтемите и второстепенните термини, които иначе биха могли да се класират по-добре, ако имаха техни собствени страници.

Методиев Дизайн съветва:

Определянето на съдържателни секции и използването на котвени връзки (anchors) е валиден метод за увеличаване на SEO резултатите от една страница.

Използването на H1 тагове също е силно препоръчително. Тъй като H1 сигнализира, че онова, което следва, е различно и отделно от останалата част от страницата. Tова е добър начин да се осигури SEO на сайта с една страница.

Селектирайте и оформете съдържанието, което ще използвате много умно. Бъдете практични, дори това да Ви коства да оставите извън светлините на прожекторите част от информацията.

Имате ли нещо, което да допълните?

Ще се радваме да отговорим на Вашите запитвания и да продължим да дискутираме темата в коментарите отдолу.

Време за реклама: Ние от Методиев Дизайн се стремим да предлагаме услуги от най-високо качество на нашите клиенти. Ако имате нужда от изработка на уебсайт, моля, цъкнете на “Услуги” и разгледайте нашите Бизнес Пакети, Пакети за физ. лица и Индивидуални услуги.

Is there anything you’d like to add?

We’d be happy to answer your questions in the comments section below.

Ad: We at Metodiev Design aim at providing services of outstanding quality to our clients. If you need a website, feel free to check our Business Packages, Packages for Individuals and All Services.

Моля, споделете, ако Ви е харесало.

Please, spread the word!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Коментари:

Comments:

Трябва да сте логнати във Facebook, за да коментирате.

You have to be logged into Facebook to comment.

Close Menu

Metodiev Design: Enabling People To Grow Their Companies Through Awesome Designs

"Metodiev Design Gives You EVERYTHING You Need To Market, Sell, and Deliver Your Products and Services Online!"

(Without Having To Hire or Rely On A Tech Team!)​

I've been working with Metodiev Design for quite sometime now, and after doing it,
the idea of using anything else is daunting to me. I would have had to have membership software, landing pages, order forms and then still figure out how to tie them all together. I'll never have to go through that again because of Metodiev Design!
- Elizabeth Jones